Archief

Koffie ochtend

Koffie ochtenden 2022

We mogen weer bij elkaar komen en hebben er ontzettend zin in!

Heb jij ook zin om samen een bakkie koffie te drinken en andere ouders te leren kennen terwijl de kleine kinderen lekker samen spelen? Kom dan naar de koffieochtenden van de Family Factory. De eerste koffieochtend vinden plaats op school of in het park van 8.30 – 9.30 uur. Alle ouders van kinderen van 0-12 jaar zijn welkom!

Er staat zoals gewoonlijk weer koffie, thee en zelfgebakken cake op het menu. We hebben spelletjes en speelgoed voor de kindjes van 0-4 jaar. De directeur van de school en iemand van Floreokids zijn aanwezig voor vragen of nadere kennismaking. 

De koffieochtenden na de vakantie zijn gepland op 23 maart, 7 april, 11 mei en 9 juni in of rondom de school.

Kom je ook?!

januari 2020: het Marnick theater kwam een voorstelling spelen voor de allerkleinsten (van 2-6 jaar) over Rupsje Nooitgenoeg. Wat een leuke ochtend was het weer.

december 2019: een heel gezellige (knutsel)ochtend olv Cindy vd Prijt. Gelegenheid om een kerst deurhanger te maken. Een heel geslaagde ochtend met kerstgezelligheid.

oktober 2019: koffie met Kristel. Nieuw vanaf dit schooljaar. Kristel van Goozen, de directeur van samenwerkingsschool de Lei was aanwezig. Met haar hebben we gepraat over het samengaan van alle scholen en hoe het nu door ouders ervaren wordt.

juni 2019: lekker koffiedrinken op de boerderij van de familie van Diemen. Kijken hoe de koeien in de ochtend lekker de wei ingaan, kleine kalfjes aaien en ook gewoon lekker buiten spelen op het erf. Voor de ouders koffie en thee. Het was een gezellige ochtend ondanks de miezerende regen.

februari 2019: Brutaal en Opstandig gedrag. Wat is normaal, wanneer loopt het uit de hand? Het begint al met opstandige peuters en loopt door tot de pubertijd.

januari 2019: Over ‘integreren doen we samen’. Marion Bakkes van de Driemaster kwam met ons praten over hoe dat nu werkt met dat integreren. Wat kunnen wij er aan bijdragen? 

december 2018: een gecombineerde Open Coffee met Baby- & Peutercafé. Lekker kerstknutselen en gezelligheid. Wat een leuke sfeer.

november 2018: bijna Sinterklaas, het einde van het jaar komt er aan. Stress voor de meeste ouders.  Een ochtend om even te relaxen en wat hulp te krijgen bij het maken van je laatste sinterklaasgedichten. Sinterklaas#rijmpjes#HELP!!

oktober 2018: Huiselijk geweld?! Geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kunnen zijn partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Het komt vaker voor dan je denkt. Ook in onze eigen omgeving. Wat kunnen en moeten we als we iets vermoeden? Elizabeth Hamelink van de GGD Hollands Midden kwam over dit onderwerp praten.

september 2018: GO! voor jeugd, nieuw binnen Kaag en Braassem. Wat doen zij? Een van de ambassadeurs van GO! kwam ons informeren over wat zij voor de kinderen en de gezinnen kunnen betekenen.

april 2018: Hoe zit het met zonnebrand. Maakt het verschil of je factor 30 of 50 smeert? En beschermt kleding ook voldoende? De feiten en fabels van een goede zonbescherming.

maart 2018: Muzikale opvoeding, vind jij dat belangrijk? Wat doet het met de ontwikkeling van je kind. Ook Mavileo geeft muziekles aan kinderen.

november 2017: Ja, je kind is zindelijk, maar toch is er sprake van ongelukjes. ’s Nachts, maar ook op school. Of zijn er (andere) klachten bij jouw kind met plassen en poepen. Krystle de Haan, (kinderbekken)fysiotherapeut vertelde ons over ‘wat is normaal’, wat zijn mogelijk oorzaken van de problemen en hoe probeert zij deze samen met je kind op te lossen? Hoewel velen van ons dachten geen problemen te hebben met dit onderwerp, was het toch voor iedereen leerzaam en nuttig.

oktober 2017: De herfst heeft zijn intrede weer gedaan. Onze kinderen spelen weer meer binnen en in veel gezinnen betekent dit ook automatisch meer beeldschermtijd. Gamen is leuk, gezellig en leerzaam. Allemaal waar, maar toch? Wanneer spreek je van een verslaving? We leerden dat het niet zo snel gaat om een verslaving, maar wel dat je je goed bewust moet zijn wat je kinderen aan spelletjes spelen (veel games zijn zo gemaakt dat je het moeilijk uitzetten is) èn welke filmpjes onze kinderen kijken. Al eens gedacht aan een filter of het aanbrengen van een leeftijdsbegrenzer? Jantine van der Plas van Brijder.nl (specialisten in de verslavingszorg) gaf ons veel stof tot praten en vooral meer inzicht.

september 2017: de eerste Open Coffee na de zomervakantie. De zomer is helaas weer voorbij, we zijn allemaal weer opgeladen. Ook onze relatie heeft weer een boost gehad deze zomer. Maar hoe houden we het nou op het juiste niveau? Hoe onderhoud je nou je eigen relatie? Immers een gezonde en leuke relatie is ook heel goed voor je kinderen. Deze ochtend kwamen Elles en Jeroen Peters van encounter.nl ons meer vertellen over Encounter. Een organisatie die weekenden organiseert waar je samen met je partner aan kunt deelnemen, die een gezonde boost voor je relatie kunnen zijn.

mei 2017: Liset van Steenbrugge (www.kaleido-scope.nl) was te gast over het thema ‘combineren van werk met je gezin’. Voor velen van ons een pittige combinatie. Zij vertelde ons meer over waarom zoveel mensen te maken krijgen met (verschijnselen) van een burn-out. Waarom is het toch zo lastig deze combinatie zo te doen dat je er ook nog energie van krijgt. Een inspirerende ochtend met waardevolle informatie en mooie deelmomenten.

april 2017: Ans van Zuijlen (www.spelenmag.nl) kwam ons meer vertellen over het belang van spelen. Het spelen is van grote invloed op de belangrijke ontwikkelingsgebieden. In haar praktijk helpt Ans kinderen dmv schrijftherapie, tekenen en spelen hun gedrag positief te veranderen.

maart 2017: Caroline Hettich van bureau Dapper (www.wegwijsbijverlies.nl) kwam praten over het thema Rouwverwerking bij kinderen. Rouw in het leven van een mens is onvermijdelijk en helaas ook vaak al in het leven van jonge kinderen. Niet alleen bij overlijden van een ouder, maar ook bij het overlijden van andere dierbaren in hun omgeving, of zelfs een huisdier. Of wanneer je ouders gaan scheiden. Ook dan is er sprake van rouw. Hoe ga je hier als ouder goed mee om, hoe begeleid je je kind op een goede manier. Het was een interessante ochtend met veel vragen.

februari 2017: thema Pesten. Pesten gebeurt binnen èn buiten de school, maar pesten stoppen gebeurt thuis! Rinus Rodenburg (www.pestbriefje.com) maakt zich sterk voor kinderen die gepest worden. Hij heeft een pestbriefje ontwikkeld, dè oplossing voor het pesten. Het pestbriefje heeft reeds bewezen dat het pesten daadwerkelijk kan stoppen.

januari 2017: dit keer koffie op basisschool de Schakel. Het thema van deze ochtend was spraak- en taalontwikkeling, hoe stimuleer je als ouder dit wanneer je kind al kan lezen. Rozemarijn Buikema, logopediste in Roelofarendsveen, informeerde ons over het blijvende belang van voorlezen aan je kind ook al kan hij/zij al zelf lezen. Het belang van de woordenschat, de verschillende manieren van voorlezen kwamen ruimschoots aan bod.

november 2016: Koffie op de Kleine Wereld met als thema ‘Gezellig de feestdagen door!’ Op 23 december begint de kerstvakantie, gelijk erachteraan vieren we gezellig kerst. Velen van ons moeten bekennen dat die feestdagen niet altijd zo gezellig uitpakken als we ons van te voren hadden voorgesteld. Aan de hand van stellingen hebben we diverse onderwerpen met elkaar besproken en vooral veel gelachen.

oktober 2016: Open Coffee op basisschool de Torenvalk. Te gast was Claudia Bindraban (projectmanager mantelzorg bij de Driemaster); zij vertelde over mantelzorg door kinderen tot 21 jaar. Een nieuw aandachtspunt bij de gemeente nu onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 4 kinderen mantelzorger is (deze kwalificatie krijg je als je minimaal 8 uur per week gedurende een aaneengesloten periode van 3 maanden zorg verleent aan bijvoorbeeld je (groot)ouders of broertjes en zusjes. Vanuit de gemeente willen ze deze jongeren graag meer in beeld krijgen om zo ook concrete ondersteuning aan deze kinderen te kunnen bieden indien nodig. Bij concrete ondersteuning kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het structureel inzetten van een vrijwilliger in zo’n gezin.

september 2016: de eerste Open Coffee van het nieuwe schooljaar op basisschool de Schakel. Bijna 30 ouders kwamen koffie drinken en luisteren naar wat Colinda Hoogerwerf (Spel4Kids) ons te vertellen had over stress bij kinderen, de effecten hiervan op het kind en het nut van ontspannen. We kregen praktische tips mee om je kind bijvoorbeeld te helpen uit zijn hoofd te komen, bijvoorbeeld door een grappig rugmassage verhaaltje. Leerzaam en lekker praktisch, maar ook gezellig elkaar weer te zien en te ontmoeten. Wil je meer weten over de cursussen/workshops die Colinda aanbiedt, zie www.spel4kids.nl/agenda