In de Media

Kaag en Braassem Nieuws 

Kinderen maken kerstkaarten voor ouderen uit Leimuiden
Door • Alles in Kaag en Braassem • dinsdag 15 december 2020 om 15:13

De kinderen van Kinderdagverblijf en Buitenschoolse Opvang Snoopy uit Leimuiden hebben samen 120 kerstkaarten gemaakt voor ouderen uit Leimuiden. De actie is opgezet door de Family Factory, een netwerk van en voor ouders uit Leimuiden.

Op de kaart van Sophia staat: “Gelukkig nieuwjaar, ik hoop dat het goed komt”. Anton schrijft: “Ik hoop dat uu een heel fijne feest dagen heeft, de kerstman”. De wens van Wendy is: “Fijne kerst, ik hoop dat u snel iemand kan zien”.

“Dit jaar is kerst anders dan andere vanwege corona en op deze manier willen we laten weten dat we iedereen een warm hart toe dragen. Deze actie doen we dit jaar voor het eerst. Dit hebben we gedaan in samenwerking met de kerken uit het dorp en met de Driemaster. Volgend jaar hopen we nog veel meer kerstkaarten te kunnen maken en verspreiden”, aldus Annemarie van der Veen van de Family Factory.

Hier in de Regio (november 2017)

img_0124      img_0123

___________________________________________________________________________

Hier in de Regio (april 2016)

Is het levensgevaarlijk? Hebben anderen er last van? 2x nee = ja!

Wat een opkomst! Steven Pont in Leimuiden, uitgenodigd door de Family Factory Leimuiden/Kaag&Braassem in samenwerking met diverse organisaties die zich bezighouden met zorg en opvoeding van kinderen. Al voor er posters bij de verschillende kindercentra hingen, stroomden de aanmeldingen binnen. Met als gevolg 3 weken voor de avond al een wachtlijst, verzoeken op de dag zelf van mensen die echt graag wilden komen, en uiteindelijk 180 volle stoelen op 18 april in De Ontmoeting.

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut, schrijft columns in het Parool en AD, heeft een vragenrubriek in het tijdschrift Fabulous Mama waarin hij no-nonsense antwoord geeft op opvoedingsvragen, en schrijft boeken over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

De lezing ‘2x Nee = Ja!’ ging over de vraag hoe het zelfbeeld van een kind ontstaat. Volwassenen bouwen natuurlijk actief mee aan het zelfbeeld van ieder kind. Maar welk effect heeft wat volwassenen doen daar dan precies op? Welke rol hebben ouders? En pedagogisch medewerkers? Waarom is voor een kind een ervaring belangrijker dan een instructie?

‘Zelfbeeld kleien’ Op levendige wijze en met herkenbare en soms hilarische anekdotes en foto’s ging Steven Pont in op deze vragen. Waarbij hij begon met hamsters! Die zijn al bij de geboorte min of meer klaar. Een mensenkind daarentegen heeft ervaringen nodig om te groeien en te ‘leren leven’. Wat de mensen om een kind heen leveren – de reacties op de acties van een kind – noemde Steven Pont hompjes klei. Daar kleit een kind zijn zelfbeeld van. Als voorbeeld: een vierjarig meisje heeft een tekening gemaakt, een naaste volwassene brandt dat finaal af (‘ziet er niet uit, prutswerk, lelijk’); dat meisje zal niet snel nog eens gaan tekenen. Terwijl als je positief reageert, het kind groeit, en graag nog eens aan de slag gaat om een nog mooiere tekening te maken. Het gaat er dus om wat voor ‘hompje klei’ je afgeeft. Daarbij is het vooral van belang hoe het hompje klei landt in het oor van je kind. Probeer dus denkbeeldig om je eigen reactie heen te lopen, en te bedenken hoe je reactie overkomt bij de ander (dit geldt trouwens voor communicatie in elke relatie).

‘Leren leven’ En dan het andere, waarom ervaringen zo belangrijk zijn: we leven volgens Steven Pont in een (over)bezorgde wereld vol instructies. Maar stel jezelf bij dingen die je kind wil 2 vragen: is het levensgevaarlijk? Nee? Hebben anderen er last van? Nee? 2x nee = ja, dus laat het dan gewoon gebeuren, laat je kind de gevolgen ervaren. Laat ze het koud hebben als ze geen jas aan willen in november, laat de toren omvallen als hij wankelt en er nog 1 blokje bovenop gezet wordt, laat de bal in de sloot komen als ze voetballen naast de sloot. Deze tegenslagen en de manier waarop ze ermee omgaan en het zelf oplossen, zijn broodnodig om ook de grotere tegenslagen op volwassen leeftijd aan te kunnen.

Zo vloog de avond om, me na afloop veel positieve reacties. ‘Herkenbare situaties.’ ‘Houd je een spiegel voor.’ Gezien de opkomst en de belangstelling voor de boekverkoop na afloop, een schot in de roos van de Family Factory en het Centrum voor Jeugd en Gezin Kaag en Braassem, Kinderopvang Snoopy, Floreo kids, Kindkracht en SamenEEN.

steven pont

 

logo Family Factory Leimuiden