In de Media

Hier in de Regio (november 2017)

img_0124      img_0123

___________________________________________________________________________

Hier in de Regio (april 2016)

Is het levensgevaarlijk? Hebben anderen er last van? 2x nee = ja!

Wat een opkomst! Steven Pont in Leimuiden, uitgenodigd door de Family Factory Leimuiden/Kaag&Braassem in samenwerking met diverse organisaties die zich bezighouden met zorg en opvoeding van kinderen. Al voor er posters bij de verschillende kindercentra hingen, stroomden de aanmeldingen binnen. Met als gevolg 3 weken voor de avond al een wachtlijst, verzoeken op de dag zelf van mensen die echt graag wilden komen, en uiteindelijk 180 volle stoelen op 18 april in De Ontmoeting.

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut, schrijft columns in het Parool en AD, heeft een vragenrubriek in het tijdschrift Fabulous Mama waarin hij no-nonsense antwoord geeft op opvoedingsvragen, en schrijft boeken over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

De lezing ‘2x Nee = Ja!’ ging over de vraag hoe het zelfbeeld van een kind ontstaat. Volwassenen bouwen natuurlijk actief mee aan het zelfbeeld van ieder kind. Maar welk effect heeft wat volwassenen doen daar dan precies op? Welke rol hebben ouders? En pedagogisch medewerkers? Waarom is voor een kind een ervaring belangrijker dan een instructie?

‘Zelfbeeld kleien’ Op levendige wijze en met herkenbare en soms hilarische anekdotes en foto’s ging Steven Pont in op deze vragen. Waarbij hij begon met hamsters! Die zijn al bij de geboorte min of meer klaar. Een mensenkind daarentegen heeft ervaringen nodig om te groeien en te ‘leren leven’. Wat de mensen om een kind heen leveren – de reacties op de acties van een kind – noemde Steven Pont hompjes klei. Daar kleit een kind zijn zelfbeeld van. Als voorbeeld: een vierjarig meisje heeft een tekening gemaakt, een naaste volwassene brandt dat finaal af (‘ziet er niet uit, prutswerk, lelijk’); dat meisje zal niet snel nog eens gaan tekenen. Terwijl als je positief reageert, het kind groeit, en graag nog eens aan de slag gaat om een nog mooiere tekening te maken. Het gaat er dus om wat voor ‘hompje klei’ je afgeeft. Daarbij is het vooral van belang hoe het hompje klei landt in het oor van je kind. Probeer dus denkbeeldig om je eigen reactie heen te lopen, en te bedenken hoe je reactie overkomt bij de ander (dit geldt trouwens voor communicatie in elke relatie).

‘Leren leven’ En dan het andere, waarom ervaringen zo belangrijk zijn: we leven volgens Steven Pont in een (over)bezorgde wereld vol instructies. Maar stel jezelf bij dingen die je kind wil 2 vragen: is het levensgevaarlijk? Nee? Hebben anderen er last van? Nee? 2x nee = ja, dus laat het dan gewoon gebeuren, laat je kind de gevolgen ervaren. Laat ze het koud hebben als ze geen jas aan willen in november, laat de toren omvallen als hij wankelt en er nog 1 blokje bovenop gezet wordt, laat de bal in de sloot komen als ze voetballen naast de sloot. Deze tegenslagen en de manier waarop ze ermee omgaan en het zelf oplossen, zijn broodnodig om ook de grotere tegenslagen op volwassen leeftijd aan te kunnen.

Zo vloog de avond om, me na afloop veel positieve reacties. ‘Herkenbare situaties.’ ‘Houd je een spiegel voor.’ Gezien de opkomst en de belangstelling voor de boekverkoop na afloop, een schot in de roos van de Family Factory en het Centrum voor Jeugd en Gezin Kaag en Braassem, Kinderopvang Snoopy, Floreo kids, Kindkracht en SamenEEN.

steven pont

 

 

logo Family Factory Leimuiden