Archief

Thema Avonden

Op donderdagavond 7 november 2019 organiseerden wij wederom (voor de 3e keer) een thema-avond in het kader van het onderhouden van je relatie. Een goede relatie van ouders is immers cruciaal voor het gezond opgroeien van kinderen.

Deze avond hadden we Hans Groeneboer als spreker (contextueel therapeut en auteur van diverse boeken, waaronder ‘op de schouders van je ouders’) over Hoe je relatie met je partner beïnvloedt kan worden door je verleden? Als opgroeiend kind krijg je van alles mee van de generatie voor je. Denk aan patronen, loyaliteiten, tradities, cultuur maar ook bepaalde wonden. Die familiepatronen kunnen je relatie beïnvloeden. Volgens Hans Groeneboer is het belangrijk om los te komen van je ouders, zodat je beter met je partner kunt verbinden.

____________________________________________________________________

…LAAT LIEFDE LEVEN…                   2 thema avonden met Cocky Drost over allerhande onderwerpen die van toepassing zijn in relaties. 

Liefde is niet iets waar je pas aan moet werken als het niet goed gaat. Liefde is een levensstijl. Het maakt je gelukkiger en gezonder – en dat is niet alleen goed voor jullie, maar ook voor jullie (eventueel toekomstige) kinderen. Dat is het idee achter ‘Laat liefde leven’: het behouden, herstellen en ontdekken van banden tussen geliefden.  Of je nu aan het begin van je leven samen staat of al langer samen bent, liefde is een investering waard!

Cocky Drost is pyschologe en relatiecoach en gaf tijdens haar lezingen invulling aan thema’s rondom liefde (dinsdagavond 6 november 2018) over onder meer communicatie, verbinding, de basis van je relatie en de man-vrouw verschillen; en (woensdagavond 6 februari 2018) over hoe voorkom je dat je steeds weer in die cirkel belandt van die ene ruzie? En het gaat over seks en hoe mannen en vrouwen dit vaak anders beleven. Zeker geen oppervlakkige avond, vooral veel praktische handvatten.

  Cocky Drost               Cocky Drost

_______________________________________________________________________

How2Talk2Kids: Effectief communiceren met kinderen

In november 2018 kwam een trainster van How2Talk2Kids in Leimuiden een thema bijeenkomst leiden over het thema Broers en zussen zonder rivaliteit

Gesteggel, getreiter en geschreeuw: jouw kibbelende kinderen drijven je tot wanhoop. Die eeuwige competitie tussen broers, de rivaliteit tussen zussen en het niet willen delen met een jonger broertje. Niets wat jij doet of zegt werkt en hoe harder jij je best doet, hoe erger het lijkt te worden. Toch is hier wel degelijk iets aan te doen.

Een praktische avond met concrete en zeer bruikbare vaardigheden om onze kinderen te coachen in hun communicatie met elkaar en bij eventuele conflicten.

_______________________________________________________________________

Financiële opvoeding. Vanaf welke leeftijd begin je hieraan? In oktober 2019 organiseerden wij samen met de ZevenSloten (Stichting Jong in het Groene Hart) een avond voor ouders van met kinderen in de leeftijd van 7 – 14 jaar. Kinderen en lokkertjes in reclames. Ze zijn er ontzettend gevoelig voor, maar hoe ga jij als ouder hiermee om? Op welke leeftijd mag je kind een mobiel? Zakgeld en kleedgeld? Wanneer laat je een kind zelf pinnen?

——————————————————————————————————————-

In april 2018 organiseerden wij een heuse Puber Pub Quiz in Café René in Leimuiden. In teams van 3-5 personen werd je kennis op een interactieve en ludieke manier getest over onderwerpepen als het puberbrein, alcohol en seks, social media en let’s talk about seks.

ppq5ppq4ppq3ppq-2puber-pub-quiz-1

——————————————————————————————————————-

Op  13 februari 2018 organiseerden wij in samenwerking met Autisme Kaag en Braassem de workshop “Autisme Belevingscircuit”. Het Autisme Belevingscircuit wil je een blik binnenin geven door een autistische ervaring op te doen. Het ABCircuit probeert je te laten voelen wat het betekent om autisme te hebben. De workshop Autisme Belevingscircuit geeft een inkijk in hoe mensen met autisme de werkelijkheid beleven en wat er omgaat in hun gevoelswereld. Niet via complexe theorieën, maar door middel van korte en praktische opdrachten.

Een circuit van praktische opdrachten doet je beleven tegen welke muren mensen met autisme kunnen aanlopen. Via tien opdrachten brengt het Autisme Belevings Circuit de deelnemer in de gevoelswereld van het autisme. Autisme is beter te begrijpen als men zelf kan ervaren hoe het is om informatie anders te verwerken Het Circuit brengt je van begrip tot autismevriendelijkheid. Tijdens de workshop ABC ga je voelen, ruiken, proeven, horen en zien hoe je leervermogen (cognitie) betekenis geeft aan waarnemingen en hoe dat anders in zijn werk gaat bij autisme. Tevens worden er tips gegeven na elke opdracht hoe hiermee het beste om te gaan en wordt hierbij ook kort  de vertaalslag gemaakt vanuit theoretische kaders. Zodat men niet alleen ervaart hoe het is maar vooral ook na afloop autismevriendelijker kan werken en de vertaalslag weet te maken naar de eigen dagelijkse praktijk. Elke stap in dit Circuit werd kort ingeleid, uitgevoerd en gekoppeld aan de autistische waarneming, met concrete tips voor autismevriendelijkheid als einddoel.

——————————————————————————————————————-

Een geweldige voorstelling in de voetbalkantine van SV Kickers ’69:  ‘dat schiet lekker op zo!’ van Positief Coachen, woensdagavond 1 november 2017. In de voorstelling, met een lach en een traan, vertelt een vader over wat hij allemaal meemaakt, thuis en bij de club van zijn zoon (waar hij ook de coach van is). Zijn zoon overweegt te stoppen met sporten. En ook de relatie met zijn tweede vrouw vertoont scheurtjes… De voorstelling is gebaseerd op onder andere de theatervoorstelling voor sportclubs ‘Wel winnen hè’, omarmd door NOC*NSF en sportbonden.

De humoristische voorstelling wees ons ouders er weer eens op (als ouder zijnde maar veelal ook als coach/trainer van de kinderen) hoe belangrijk onze benadering richting de kinderen is. Hoe coach je nou positief (in én buiten de sport) en hoe kun je ervoor zorgen dat het goed gaat met je kind in de sport maar ook daarbuiten. Leerzaam én vooral ook heel leuk om naar te kijken.

img_4176                   social-media-voorstelling-dat-schiet-lekker-op-zo img_4198             img_4194

______________________________________________________________________

Dinsdagavond 11 april 2017, in De Ontmoeting, organiseerden we met het IKC en het CJG de interactieve theatervoorstelling ‘Voor je het weet zijn ze groot’, over opvoeden, voeding en beweging. Na een leuke persoonlijke opening door burgemeester Marina van der Velde, die eens kwam kijken wat wij als ‘vrijwilligersorganisatie van het jaar’ doen en hoe wij verbinden, speelde DNL theatercollectief 3 herkenbare scenes die in elk gezin wel voorkomen. Over het gebruik van tablets en andere beeldschermen, over het ontbijt en de stress om op tijd de deur uit te komen, en over gezeur om snoep. Zeer humoristisch gebracht, en met goede tips vanuit de zaal werden de scenes opnieuw gespeeld, veel rustiger en gezelliger. Die tips kennen we natuurlijk allemaal wel, maar het is fijn om de herkenning bij elkaar en in overdreven vorm in de scenes te zien.

En wat waren dan zoal wat tips? Afspraken maken over hoe lang/hoe veel/hoe vaak, zelf rustig blijven en het goede voorbeeld geven, aandacht aan je kind, afleiden, goed gedrag belonen met een compliment, en soms kan je best wat flexibeler en minder streng zijn, vooral ook voor jezelf.

Na een uurtje lachen gingen iedereen weer ontspannen naar huis: zo rot doen we het toch ook weer niet.

IMG_7542    IMG_7547   IMG_7544

_______________________________________________________________________ 

Donderdag 16 maart 2017 hadden we een demonstratie en informatie avond over eerste hulp bij kinderen. De avond ging over de eerste hulphandelingen bij kinderen tot ongeveer 12 jaar. Aan de orde kwamen de gebruikelijke ongevallen en ziektes, maar ook de meer ernstiger letsels. Er werd een demonstatie gegeven hoe te handelen bij een verslikking en bij een reanimatie van een kind.  Een praktische en leerzame avond.

ehbo 4    ehbo 3    ehbo 2

_______________________________________________________________________

Donderdag 16 februari 2017 was er de workshop Hoogbegaafdheid bij kinderen versus  Ontwikkelingsvoorsprong bij kinderen. De workshop werd verzorgd door Brenda Uittenbroek-Kant (www.ziebegaafdheid.nl). Begaafdheid wordt nog altijd gekoppeld aan een hoog IQ, terwijl een hoge intelligentie capaciteit geen garantie is voor uitzonderlijke prestaties. Brenda vertelde ons meer over de verschillende types van hoogbegaafdheid (niet iedere vorm is  te diagnosticeren). Jonge kinderen in de leeftijd van 2 t/m 8 jaar met een ontwikkelingsvoorsprong hebben een andere benadering en ander aanbod nodig. Zeker als deze voorsprong groot is. Als kinderen zich gaan aanpassen kunnen zij op termijn leer-, gedrags- en/of welzijnsproblemen ontwikkelen. Om dit voor te zijn is het van belang om de kenmerken van hoogbegaafdheid tijdig te signaleren. Herkenning en erkenning zijn in de benadering van het kind heel belangrijk voor het welzijn en de ontwikkeling.

IMG_4540         IMG_4542

_______________________________________________________________________

Jongens zijn lastig, fysiek, druk, luisteren niet…                                                                              Dinsdag 15 november 2016 was er een interactieve workshop “Jongenstalent (h)erkend!”. Een workshop gericht op de ontwikkeling van jongens met praktische tips en tools voor ouders. De workshop had tot doel (vrouwelijke) opvoeders onder meer inzicht te geven in het proces van lichamelijke en hormonale ontwikkeling van jongens, welke ontwikkeling veel van het gedrag van jongens verklaart. Door deze kennis kun je als opvoeder je houding en activiteiten beter afstemmen op jongens.    Jongens zijn leuk, hebben talenten en door hun gedrag te herkennen en erkennen is opvoeden van jongens veel leuker!

Jongens (3)  Jongens 4  Jongens 2

_______________________________________________________________________

Dinsdagavond 27 september 2016 organiseerde de Family Factory een inspiratieavond over Seksuele Opvoeding. In een klein gezelschap werd zeer open en inspirerend gereageerd op stellingen, afbeeldingen, en verhalen en vragen van elkaar. Leerzaam en leuk om eens de ervaringen en ideeën van andere ouders te horen; het is toch geen onderwerp is dat je even op het schoolplein of na een speelafspraak aankaart. Seksuele opvoeding zit niet alleen in uitleggen hoe voortplanting technisch in z’n werk gaat, maar zit vooral in alledaagse dingen: liefdevol en open met elkaar omgaan, leren dat er grenzen zijn en dat het OK is daar niet overheen te willen gaan (eigenlijk dus prima als je kind op een verjaardag niet jan en alleman een zoentje wil geven), en je kan niet te veel vertellen (informatie die een kind nog niet aankan, vergeet hij of zij weer, en kan je dan een volgende keer dat iets ter sprake komt herhalen).

Seksuele Opvoeding

 _______________________________________________________________________

Maandagavond 18 april 2016: Steven Pont over “2x Nee = Ja”

Wat een opkomst! Steven Pont gisteravond in Leimuiden, uitgenodigd door ons in samenwerking met diverse organisaties die zich bezighouden met zorg en opvoeding van kinderen (CJG, Snoopy, Kindkracht, Floreo, SamenEEN). Al voor er posters bij de verschillende kindercentra hingen, stroomden de aanmeldingen binnen. Met als gevolg 3 weken voor de avond al een wachtlijst, en 180 volle stoelen in De Ontmoeting.
Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut, en schrijft columns en boeken over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.
De lezing ‘2x Nee = Ja!’ ging over de vraag hoe het zelfbeeld van een kind ontstaat. Volwassenen bouwen natuurlijk actief mee aan het zelfbeeld van ieder kind. Maar welk effect heeft wat volwassenen doen daar dan precies op? En waarom is voor een kind een ervaring belangrijker dan een instructie?
Op levendige wijze en met herkenbare en soms hilarische anekdotes en foto’s ging Steven Pont in op deze vragen. Over hamsters, hompjes klei, en de 2 belangrijkste vragen als je kind iets wil: is het levensgevaarlijk? Nee? Hebben anderen er last van? Nee? 2x nee = ja, dus laat het dan gewoon gebeuren.
Zo vloog de avond om, met na afloop veel positieve reacties. Gezien de opkomst en de belangstelling voor de boekverkoop na afloop, een schot in de roos om Steven Pont uit te nodigen.

 13040839_254051211604967_3519944107887394670_o       12994582_254051391604949_4946207583951183642_n        1919046_233890523621036_3598345315576024889_n[1]